Aniversarea unei legende: William Zombory

Daca iti place articolul da-ne un like!

Publicat la data de ianuarie 11, 2012 » De Adrian Cret » Stiri

William Zombory a văzut lumina zilei la 11 ianuarie 1906, la Timişoara. Prima legitimare o are la vârsta de 13 ani, la Chinezul, formaţie ce îşi pregătea anii de dominaţie în fotbalul românesc. Debutul său la prima echipă a alb-violeţilor s-a consemnat în ediţia 1926-1927, sezon în care Chinezul cucereşte pentru a şasea şi ultima oară titlul de campioană. După doi ani, face trecerea la Ripensia, prima echipă profesionistă a ţării, unde evoluează timp de aproape un deceniu, până în 1938, participând la toate performanţele grupării păstorite de dr. Cornel Lazăr. Zombory se retrage temporar de activitate după sezonul 1938-1939, petrecut la ILSA, însă imediat după Război, în 1945, revine pe gazon, la Politehnica, unde evoluează până la vârsta de 41 de ani.

Cariera de internaţional şi-a început-o în 1926, bifând, în total, 8 meciuri pentru prima reprezentativă a României. Cel mai important meci al său este, cu siguranţă, cel împotriva Cehoslovaciei, de la Campionatul Mondial din 1934, pierdut însă cu 1-2 de către tricolori.

După ce şi-a agăţat ghetele-n cui, Zombory a activat doi ani ca antrenor la Vulturii Lugoj, între 1949 şi 1951, după care s-a dedicat arbitrajului, până în 1957. Fostul mare goalkeeper a încetat din viaţă pe 17 ianuarie 1993, la şase zile după ce împlinise 87 de ani.

Specialist de la punctul cu var

Ceea ce am văzut în ultimii ani la portari precum Rogerio Ceni sau Jose Luis Chilavert, au putut vedea druckerii din Timişoara în anii 30 la Zombory. Goalkeeperul Ripensiei se laudă cu 5 goluri în Divizia A pentru "Ripi", toate din lovitură de la 11 metri. Calităţile de marcator l-au făcut pe "Willy" extrem de popular în fotbalul românesc şi chiar în cel european, fiind printre primii portari-golgheteri din fotbal.

gabriel.toth@banatsport.ro

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Taguri

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

Comentariile sunt inchise