EDITORIAL: La stânga-mprejur, de la Madrid la Galați, via Giulești

Daca iti place articolul da-ne un like!

Publicat la data de august 25, 2015 » De Anda Deliu » Featured, Opinii

Florin Marin, antrenorul echipei Astra Giurgiu, isi coordoneaza jucatorii, in timpul meciului cu Petrolul Ploiesti, din mansa tur a semifinalelor Cupei României - Timisoreana, disputat in  Ploiesti, miercuri, 26 martie 2014. GEORGE FILIP / MEDIAFAX FOTO

Instalarea lui Florin Marin la ACS Poli pare desprinsă dintr-un film suprarealist. Alexa a provocat un cataclism mai puternic decât ar fi crezut prin demisia de la ACS Poli. Venirea antrenorului bucureștean, plecat din Giulești acum, dar perceput mai mereu ca una dintre mantalele de vremea rea a lui Dinamo, a șocat publicul timișorean. În cinci ani de presă sportivă, nu am asistat niciodată la o conferință de presă mai absurdă.

M-am simțit, și sunt sigură că și colegii au avut senzația, că se prezintă ”Hainele cele noi ale Împăratului”. Nu obișnuit să folosesc persoana întâi în editoriale, dar de data asta, ar fi greu de descris impresia altfel.  Într-un cadru idilic, în sala ”Madrid” a unui hotel timișorean, am asistat la comedie veritabilă a absurdului. După un început ezitant de campionat, în care de multe ori, echipa nu a părut să aibă o idee de joc (poate sau nu!, din vina lui Alexa), Nicolae Robu a găsit un țap ispășitor. Edilul a constat că echipa a fost prost pregătită fizic. Așadar, biciul pe Jorge Alvarez, om care acum câteva săptămâni, ținea lecții de pregătire fizică la un seminar internațional. Probabil o nefericită surpapunere cu un concediu al primarului. Într-adevăr, la Poli au fost prea mult accidentări, dar nu întotdeauna poate fi de vină preparatorul fizic, ci contează foarte mult și medicul, masajele, recuperare, alimentația, odihna, și, de ce nu, chiar și ”gena” jucătorului. Sau ghinionul, căci atât s-au plâns toți de la ACS Poli de această importantă variabilă a vieții.

Se poate că Jorge Alvarez, om trecut și prin curtea celor de la Real Madrid, să fi greșit. Dar nu Jorge Alvarez e de vină că un jucător a venit târziu, așteptând o minunăție de contact bănos din Israel și acum e peste tot în teren, dar niciodată unde trebuie, că alt jucător a negociat o săptămână, deși a venit după cantonament, și acum are o greutate mult peste cea cu care a jucat în anii anteriori, după ce sezonul trecut a fost oricum rezervă, sau că alt jucător, spun gurile rele, e văzut des într-o renumită pizzerie din mall. În Liga a II-a, Alvarez era lăudat de toată lumea. Acum, ce comod pentru un politician, am găsit un vinovat care nu e Alexa, de care s-ar putea să mai avem nevoie în viitor. Sper să nu descoperim într-un viitor apropiat, doamne ferește!, că Alvarez e un pesedist pus pe conspirații împotriva măreților conducători ai orașului.

Acum că am descoperit cine e lupul cel rău, să îl analizăm și pe vânător. Florin Marin a venit fericit la Timișoara, fericit că poate antrena din nou în Liga I, pe bani puțini. O decizie mult hulită de fani pentru antrenorul care din perioada 1992-1994, când a antrenat-o pe Farul Constanța, nu a stat mai mult de un sezon la aceeași echipă. Conducerea lui Poli l-a făcut repede ”profesor” și pe cel cunoscut de microbiști ca ”Flocea”, pentru că nu-i așa, la Politehnica toți suntem profesori. Și nici la fotbal, nici la handbal, nu înțelegem că acest aer vetust de naftalină obosită face atât de rău sportului. Pe lângă apelativul, care să zicem că îl acceptăm prin experiența noului antrenor, conducerea a mai servit metafore frumoase. Florin Marin a obținut performanțe notabile, și, țineți-vă bine, Dan Alexa îi copia metodele de antrenamente! Domnilor, știu că trebuie să ne lăudăm produsul, dar timișorenii iubitori de fotbal nu sunt proști! Cel puțin, în niciun caz atât de proști!

În spiritul unor vremuri de 1984, nu neapărat anul, ci celebrul roman al lui Orwell, logica a fost sfidată și călcată în picioare, trimisă la gunoi și etichetată cu DISLIKE. După ce Robu a spus că cei care nu sunt de acord cu numirea lui Florin Marin sunt niște postaci rău intenționați, ”argument” de tipul ”dușmanii-mi poartă pică, că n-au valoarea mea”, a venit momentul sublim al conferinței. Primarul, vineri seara pe Facebook:

DEZASTRU LA VIITORUL – POLI !

Draga Dan Alexa,

Esti si vei ramane un polist adevarat -asta nu ti-o poate lua nimeni!-, dar… am ajuns la despartire! Stiu cat suflet ai pus, dar… n-a iesit! Sunt profund nemultumit de majoritatea transferurilor facute! Llorente, Hernandez, Rufino, Sarmov, Curtean, Zicu: deceptii totale! Daca (inca) au valoare dar nu sunt pregatiti, n-ar fi trebuit sa joace. Nimeni nu v-a impus pe nimeni, nici la transferuri, nici la intocmirea echipei! Trei persoane ati hotarat fara nicio ingerinta in aceasta zona: Dan Alexa, Ioan Timofte, Daniel Stanciu. Eu si Titu Bojin doar v-am dat incuviintarea!
Dincolo de un nume sau altul, Poli trebuie sa mearga inainte si trebuie sa intelegem cu totii lucrul acesta!
Hai Poli!

Daniel Stanciu, întrebat la conferința de prezentare a lui Florin Marin de ce nu și-a dat demisia (un Daniel Stanciu care nu suportă criticile din partea presei defel): Toți antrenorii cu care am negociat mi-au spus că lotul este foarte bun.

Așadar, transferurile, făcute de comun acord, sunt nasoale și nepregătite fizic când vorbim de Alexa și fulminante când vorbim de Stanciu. Stanciu, care a venit cu un alt argument senzațional. Florin Marin a fost adus pentru că a bătut sezonul trecut pe Steaua și pe ASA Târgu-Mureș, cu Oțelul, care a retrogradat. Așadar, peste ani, viața ne zâmbește frumos și ironic. Oțelul, echipa care a luat titlul în fața lui Poli, ne aduce antrenorul izbăvitor, prin puterea exemplului unui David care a omorît doi Goliat, dar a retrogradat tot în Iad. Dar nu-i așa, spălat de izul de faleză sud-moldoveană prin parfumul boem al Giuleștiului.

Concluzii (ale lor, nu ale presei): Alexa e victima sistemului (preparator fizic slab + jucători care nu l-au ajutat deloc, fapt recunoscut de conducere), jucători care însă sunt foarte buni priviți din exterior, în special de antrenorii sunați de Daniel Stanciu.Un madrilen fulit în sala Madrid. Mergând pe cale de consecință, Robu a aflat că Florin Marin consideră că jucătorii aduși de Stanciu nu sunt ”decepții totale” ci ”jucători foarte buni”.  Florin Marin o fi de la PSD sau e postac?

PS Pamflet: Daniel Stanciu a dat Dislike la această postare

Sperăm că Nicolae Robu nu îi include și pe ziariși la categoria ”postaci”. Cel puțin, îi recomandăm să dea un Bookmark la acest text. Să îl recitească după o săptămână, o lună, mai multe. Când vom vedea dacă publicul e format din postaci și pesediști care vor mai veni, sau nu, la stadion.

 

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Taguri

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

2 Responses to EDITORIAL: La stânga-mprejur, de la Madrid la Galați, via Giulești

  1. polistu violet says:

    mai fratilor, voi mai traiti?

  2. eu says:

    Da…chiar…macar sa stim, site-ul acesta isi va relua activitatea sau se inchide?