EDITORIAL: Timișoara, această frumoasă vacă de muls

Daca iti place articolul da-ne un like!

Publicat la data de ianuarie 11, 2015 » De Anda Deliu » Featured, Opinii

Milka_koe_by_WoenTimișoara e unul dintre orașele din țară care pompează bani serioși în sport, deși la infrastructura sportivă e în urmă cu decenii bune. Primarul Nicolae Robu și Titu Bojin, președintele CJT Timiș, întrețin un frumos socialism în sport, fiind destul de generoși cu aproape toate echipele prim-divizionare ale teritoriului. În aceste condiții, s-a creat un precedent destul de periculos care poate genera situații stupide și care sfidează bunul-simț al suporterului timișorean de sport, fie el cu mingea sau fară.

Sâmbătă dimineața, o declarație din emisiunea colegilor de la Divizia Sport a Rado Timișoara a spart monotonia începutului de ianuarie. Narcis Petre, antrenorul celor de la Mama Mia Becicherecul Mic, a șocat prin declarația că echipa sa ar putea să se mute la Timișoara pentru returul Ligii a III-a, care va începe în luna martie. Mai mult, echipa cu nume de pizzerie dorește să se numească nici mai mult, nici mai puțin, de FC Timișoara. Dincolo de faptul că regulamentele nu permit modificarea numelui unei echipe în timpul campionatului, afirmația pare să fie o glumă cel mult proasta, tristă prin faptul că a fost spusă foarte serios. Cu tot respectul pentru Narcis Petre si echipa sa, care a avut ani la rândul merite notabile în fotbal, Mama Mia Becicherecul Mic nu are ce caută la Timișoara, cel puțin, nu în condițiile prezentate de antrenor.

Desigur, șarada îl are ca principal girant pe Titu Bojin, în ridicola lupta pentru putere dintre foștii amanți din USL. Ca să îi arate lui ”Lae” că și el poate să își facă echipă, președintele CJT a dat apă la moară celor care îl ironizează cu apelativul de ”tractorist” și a spus vara trecută că ar primi echipa din Becicherecul Mic pe ”Dan Păltinișanu” dacă ”pizzerii” erau admiși în Liga a II-a. Din păcat, noua conducere FRF nu a dat gir și promovării echipelor de pe locul secund din Liga a III-a, iar Bojin a rămas fără ”pohta” de a avea o echipă concurentă edilului Nicolae Robu. Logic, se naște întrebarea de ce AC Recaș e mai îndreptățită să se mute la Timișoara și echipa din Becicherec, nu. Pentru că oamenii din acest oraș și județ deja au plătit foarte scump o rușinosă retrogradare, iar să le ceri să finanțeze (oricum nu li se cere părerea) și încă o echipă, doar pentru ca în Timiș, președintele CJ și primarul reședinței de județ sunt din partide diferite, e o nesimțire.

Afirmația lui Narcis Petre nici nu ar părea atât de ne-la-locul-ei. Până la urmă, echipa din Becicherec e îndreptățită să viseze la mai mult decât lupta pentru promovarea în Liga a II-a, își poate găsi sponsor, poate juca la Timișoara și pe ”Dan Păltinișanu”, dar și pe alt stadion. Însă antrenorul ”pizzerilor” a punctat că echipa speră la un sprijin financiar de la Primărie. Or, aici ar fi o mare problemă. Câte echipe care nu sunt în prima ligă poate finanța orașul acesta? Aș dori să îi reamintesc Mamei Mia Becicherecul Mic că în Timișoara sunt multe străzi de pământ, iar dacă nu ai bani de taxi, în Ronaț ajungi după ce aștepți un tramvai jumătate de oră, ca să te urci apoi într-o carcasa de fier ruginit mizerabilă și rece iarnă, și foarte fierbinte vară. Deja e foarte discutabilă și investiția din bani publici de la ACS Poli, orașul acesta nu poate arunca ți mai mulți bani într-o echipă de matineu.

E clar, Timișoara a devenit o bună vacă de muls pentru sport. Și nu doar pentru echipele care doresc să intre sub cupola banilor publici timișeni, ci și pentru cele care se află deja acolo. Care se culcă pe o ureche și nu mai fac performanță, dar știu că au racord la conducta de bani publici, pentru ca Primaria și Consiliul Județean își fac imagine de părinți generoși și iertători ai sportului. Dar cu multe echipe fără rezultate notabile, cupola banilor pulibici devine din ce în ce mai mult o cupolă de circ. Iar Robu și Bojin ar face bine să conștientizeze. Altfel, ne vom trezi că și echipe de Liga a VI-a vor dori sprijini de la autoritățile din Timișoara.

Daca ti-a placut articolul, da-i un SHARE

Taguri

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

One Response to EDITORIAL: Timișoara, această frumoasă vacă de muls

  1. widoqq says:

    O analiza pertinenta. Trebuie facut ceva,dar nu cred ca sunt solutii sa mai tinem echipe sportive la un nivel cat de cat acceptabil.
    Nimeni nu mai sponsorizeaza sportul,nici macar Crucea Rosie! Nu putem fi un oras fara sport,trebuie gasita o solutie. Problema este ca nu avem conducatori destepti care sa gaseasca o solutie rezonabila.